Over meditatie

Mediteren met je ogen open,

tijdens je dagelijkse bezigheden.

De tijd waarin we nu leven dwingt ons meer en meer om verinnerlijking te zoeken. Of zingeving. Dat vraag erom tijd te nemen voor reflectie, je aandacht binnen te keren en jezelf in ogenschouw te nemen.

Het pad naar Actieve Meditatie biedt de zoeker een methode waarmee je zowel in de rust van je eigen stille plek alsook in de dynamische activiteit van je dagelijks leven in een natuurlijke meditatieve staat kunt zijn. Het resultaat: focus, aandacht en reflectie, zelfkennis en zelfbewustzijn, innerlijke rust en kracht.

Rustig jezelf voor langere tijd uit de wereld terugtrekken om in een grot, ashram of klooster jarenlang te mediteren, past niet meer in onze snelle, oppervlakkige en dynamische Westerse wereld. Het is niet meer van deze tijd.
Toch zijn velen op zoek naar zichzelf en de ware zin van het leven. Het woord “Zingeving” wordt veel gebruikt. Veel mensen worden door reorganisatie of ontslag, werkdruk, stress of burn-out, persoonlijk verlies of scheiding, met de neus op de feiten gedrukt. Worden gedwongen om in te houden, halt te houden op dat punt in hun leven en hun situatie en hun leven onder de loep te nemen.Sommigen vinden soelaas bij Westerse therapieën. Anderen vinden antwoorden in Oosterse technieken en methoden als Tai Chi, acupunctuur, Yoga en meditatie, en dergelijke. Het essentiële verschil tussen beide is dat de eersten zich richten op de aanpak van problemen en de tweeden zich richten op de Mens zelf en hem concrete handvatten bieden om zichzelf ten volle te leren kennen en vanuit zijn kern en eigen kracht te leven.

Meditatie is de weg naar je innerlijk zelf. Ze boort door alle lagen heen naar je kern en brandt tegelijk alle problemen weg. Het is de snelste en effectiefste manier om vat te krijgen op jouw eigen leven en omstandigheden. In het verre verleden zijn er in het Oosten al verschillende meditatietechnieken ontwikkeld. Sommige van deze technieken vereisen terugtrekken uit het wereldse leven om op te gaan in de stilte. Andere zijn geschikt om in de activiteit van het dagelijks leven toe te passen.


“Het licht van een lamp
Verdrijft in een oogwenk
De duisternis van lange eaonen;
Het sterke licht van de geest
Zal in een flits
De sluier van onwetendheid verbranden.”

-Tilopa

Informatie over de meditatiecursus

De meditatiecursus van 10 twee-wekelijkse lessen leiden je naar de essentie.
Lees hier meer over de meditatiecursus.