Over de Integrale Yogalessen

Integrale Yoga

Dit wordt ook wel volledige Yoga ('Purna Yoga') genoemd. Ze omvat een ruime, vrije beoefening van essenties uit de klassieke Yogavormen, aangepast aan de interesses en mogelijkheden van de individuele leerling en aan de Westerse mens.

Kenmerkend voor de weg van de Integrale Yoga is dat je je instelt op de ‘Kracht van boven’. Dit is een neerdalende kracht, neerdalend in alle lagen van ons wezen, tot in het fysieke.

Integrale Yogalessen

De lessen Integrale Yoga kunnen de volgende elementen bevatten:

Hatha Yoga: Lichaamsoefeningen
Hatha Yoga is de fysieke kant van de Yoga: het aannemen van lichaamshoudingen.
Je bereid je op de houding voor door je aandacht te concentreren. Gedurende het aanhouden van de houding wordt alle aandacht hierop gericht. Je word je bewust van de lichaamsdelen die bij de houding betrokken zijn, van de adem en van de werking van de houding. Na de houding volgt de rusthouding om de werking te observeren; dit is onmisbaar onderdeel van de beoefening. De energie die door de houding is vrijgekomen wordt aan het zenuwstelsel toegevoegd door de rusthouding even aan te houden.
Het resultaat van Hatha Yoga is een soepel en gezond functionerend lichaam.

Pranayama: Ademoefeningen
Prana is datgene dat zuurstof leven schenkt. Pranayama zijn oefeningen voor het verbeteren, uitbreiden en beheersen van de ademhaling. Je vindt de natuurlijke ademhaling terug.

Ontspanning
Tijdens de ontspanningsoefeningen wordt je je bewust van spanning in verschillende delen van het wezen. Het bewustworden en observeren hiervan leidt naar verdiepte ontspanning.

Concentratie en meditatie
Dankzij het stilgemaakte denkvermogen kan je concentreren; en andersom: door concentratie wordt het denkvermogen stil. Tijdens de meditatie kom je in aanraking met de mentale stilte, een fundamentele ervaring in de Integrale Yoga. Je wordt een druk in het hoofd gewaar, die in de Integrale Yoga wordt omschreven als “de Kracht van boven”. Je komt in aanraking met het bewustzijn dat tevens een kracht is. Het gewaarworden van het innerlijk bewustzijn, de onzichtbare kracht die zowel buiten als binnen tastbare resultaten oplevert, is nu juist de hele betekenis van het Yogisch bewustzijn.

Lichaam

Je leert de mogelijkheden en de grenzen van het lichaam kennen en respecteren. Er wordt geoefend vanuit een naar binnen gerichte aandacht. Door deze rustige aandacht is er ruimte om te ontspannen en waar te nemen wat zich van binnen voordoet. Aandachtig bewegen wordt afgewisseld door stilte in aandacht.

Adem

Ademoefeningen brengen door uitbreiding en beheersing van de adem de natuurlijke ademhaling terug. Dat is de basis voor een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid. Een volledige ademhaling zorgt voor nieuwe energie, schone luchtwegen, maakt de organen gezond en brengt rust en verdieping.

Geest

De Integrale Yogales wordt afgesloten met een ontspanningsoefening of meditatie. Hierbij wordt de aandacht volledig naar binnen gekeerd en ontstaat er diepe lichamelijke en geestelijke rust. Deze rust zal gaan doorwerken in het dagelijks leven.
Meditatie is de weg naar je Ware Zelf.